Wednesday 29 May 2013

Sotong Masak Gulai Lemak Cili Api...

As-Salam,

Hari ini nak kongsi resepi sotong masak gulai lemak cili api. Bukannya ape..semalam balik-balik kerja je tak ada ape kat rumah selain sotong n santan. So, ape lagi...check it out hokey...

Bahan-bahan
1. Sotong (3-5 ekor) *Ikut suka. Kalau ramai, tambah lagi.
2. 1 Biji Kelapa (Diparut untuk ambil santannya)
3. 8-10 Biji Cili Padi
4. 1 Biji Bawang Putih
5. 2 Biji Bawang Kecil @ Merah
6. 1/2 Biji Bawang Besar
7. 2cm Kunyit Hidup
8. Garam
9. Kunyit Serbuk

Cara-cara
1. Tumbuk cili api + kunyit + bawang merah + bawang putih sehingga agak-agak hancur. Jangan lumat sangat.
2. Hiris bawang besar. Jangan nipis sangat, sedang-sedang aje.
3. Masukkan bahan yang ditumbuk & dihiris tadi kedalam periuk. Jangan hidup api dulu. Masukkan santan perahan kedua dan ketiga jika nak kuah banyak tambah je air. Saya blend dulu kelapa parut tu dalam blender pastu baru perah. Gaul bahan-bahan tadi sehingga sebati. Dah nampak warna macam masak lemak cili api x??
4. Dah gaul tu kemudian, panaskan atas dapur sekejap. (3-5minit)
5. Ambil sotong yang telah dihiris, gaul bersama kunyit + garam dulu sebelum masukkan dalam periuk.
6. Gaul sebati. Bila sotong dah masak, masukkan santan perahan pertama kemudian perasakan dengan garam. Bila dah masukkan santan pekat, kena jaga api betul-betul supaya tak naik tahi minyak. Dah siap!
* Boleh juga tambah daun kunyit dan serai. Tapi saya tak letak pun ok je rase dia.

Selamat Mencuba!

No comments:

Post a Comment